Szentkirályi Alexandra leleplezte a Semmibe Vezető Liftet, de a leleplezésből gyakorlatilag semmi nem igaz

2024. május 6. – 13:00

Másolás

Vágólapra másolva

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje hétfőn egy rövid Facebook-videóban „leplezett le” egy olyan, VII. kerületi házban található liftet, ami 40 millió forintba került a kerületnek és a ház lakóinak, és állítása szerint „a semmibe vezet”.

A videóból kiderül, hogy a Király utca 47-es szám alatti gangos házba a liftet két éve szerelték be, de még tavaly augusztusban is végeztek rajta különböző munkálatokat, addig pedig még kilépő és korlátok sem voltak, „tehát tényleg a semmibe lehetett kilépni” – hangzott el. A videóban egy idős férfi azt mondta Szentkirályi Alexandrának, hogy ő a második emeleten lakik, így a csomagjaival gyalog kell felmennie. A jelölt azt ígérte, hogy ha rajtuk múlik, azon lesznek, hogy a lift minél előbb működjön.

Szentkirályinak az esetből azt a következtetést sikerült levonnia, hogy íme, „egy lift, ami ugyanolyan használhatatlan, mint a balos városvezetés”, azonban a körülmények minimum árnyalják ezt a sarkos következtetést. Sőt, a leleplezés eredetiségét is, mivel a semmibe vezető lift „botránya” már tavaly végigment a kormánymédián, méghozzá azzal a tételmondattal, hogy Niedermüller Péter DK-s polgármester „építtetett” liftet „a lakók pénzéből”.

Azonban az akkor óriási publicitást kapott liftről a Lakmusz a VII. kerületi önkormányzat információi és a rendelkezésre álló társasházi dokumentumok alapján annak idején megállapította:

  • A felvonó építéséről és a kivitelező cégről ugyanis közösen döntött a társasház lakóközössége, ahol az önkormányzat csak a 22,6 százalékos tulajdonhányadának megfelelően rendelkezik szavazati joggal, és a gyakorlatnak megfelelően minden esetben a többséggel együtt szavaz – azaz a lakóközösség döntött a beruházásról.
  • A lift pedig a „leleplezés idején” a társasházi dokumentumok alapján akkor még csak félkész állapotban volt, és a tervek szerint egy kilépő szerkezet köti majd össze a liftajtót a függőfolyosóval.
  • A kerületi vezetés akkor leszögezte, hogy „az önkormányzat nem került semmilyen módon bevonásra a liftprojekt indításába, kivitelezésébe vagy finanszírozásába, a társasház önerőből indította és fizette azt.”
  • Ráadásul a döntés 2019-es meghozatala idején még nem is Niedermüller Péter, hanem a fideszes Vattamány Zsolt volt Erzsébetváros polgármestere (a beruházás a cikk szerint az épület műemlékvédelmi besorolása miatt ilyen időigényes).

Szentkirályi Alexandra nem először vetődik árnyékra, a múlt héten például fűkaszával esett egy olyan X. kerületi „gazos” területnek, melyről kiderült, hogy a Kerepesi út egyik osztósávja, amit a főváros tudatosan jelölt ki „az elszabaduló biodiverzitásra szabadon engedett és szándékosan ritkán kaszált szakasz”-nak, azaz a főpolgármester-jelölt egy olyan méhlegelőt kaszált le, ami szerepel is a kijelölt méhlegelők listájában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!