Jelentős voksturizmusra ezúttal nem számítanak az ukrán határszélen a háború miatt

2024. május 1. – 10:26

Másolás

Vágólapra másolva

Az öt évvel ezelőttinél jóval kisebb mozgásra számítanak a választás napján az északkeleti határszélen, írja a Népszava.

Már nincs, aki átjöjjön, nyilatkozta a lapnak egy záhonyi férfi, aki szerint az orosz–ukrán háború miatt sok kárpátaljai település mostanra majdnem teljesen kiürült. Egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei volt polgármester is arról beszélt, hogy a kormánypárt szerinte ezúttal nem támaszkodhat a határ menti voksturizmusra.

A Népszava emlékeztet, hogy a 2019-es önkormányzati választások idején több ezer külföldi, zömében ukrán–magyar kettős állampolgár szerzett fiktív lakcímet a kelet-magyarországi településeken – előfordult, hogy több mint százan voltak bejelentve egy-egy házba. Az állampolgárságot pedig gyakran olyanok is megkapták, akik nem beszéltek magyarul, de a papír birtokában hozzájuthattak az itteni, magasabb nyugdíjhoz, egészségügyi ellátáshoz. A riportokból kiderült, hogy a határ túloldaláról érkezők jellemzően fideszes polgármesterekre szavaztak.

A Magyarországon élő ukrán és más országokból érkezett menekültek is szavazhatnak a mostani önkormányzati választáson, amennyiben rendelkeznek menekültstátusszal, míg nem uniós tagország állampolgáraként az EP-választásokon nem vehetnek részt.

A Telexen nemrég egy cikkben foglaltuk össze, mit kell tenniük azoknak, akik nem az állandó lakcímünk szerinti településen szeretnénk szavazni június 9-én.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!